Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche ciastka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka są bardzo lubiane przez dzieci - staram się je jakoś urozmaicić - tym razem będą to ciasteczka orzechowe.

Kruche ciastka orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciastka orzechowe

 

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 garść orzechów łuskanych

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka orzechowe
Obrane orzechy drobno posiekać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, śmietanę, żółtka, cukier puder oraz orzechy połączyć razem. Rękami wyrobić jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować.

Foremkami wyciąć ciasteczka. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wstawić ciasteczka.

Piec przez około 15 na kolor rumiany.

Wystudzić i podawać. 
Kruche ciastka orzechowe
Wyłuskane orzechy bardzo drobno posiekać.
Kruche ciastka orzechowe
Wszystkie składniki połączyć razem ze sobą.
Kruche ciastka orzechowe
Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto.
Kruche ciastka orzechowe
Ciasto rozwałkować wyciąć ciasteczka i upiec.