akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciastka z masła orzechowego z drobinkami czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rewelacyjne ciastka, delikatnie kruche i pięknie pachnące masłem orzechowym. Doskonałe, gdy spodziewamy się niezapowiedzianych gości! Polecam ;)

Ciastka z masła orzechowego z drobinkami czekolady

Składniki:

Ciastka z masła orzechowego z drobinkami czekolady

 

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl masła orzechowego (około 300 g)
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g czekoladowych drobinek/ posiekanej czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Ciastka z masła orzechowego z drobinkami czekolady
Masło utrzeć z cukrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dodawać jajka, dalej ucierając. Dodać ekstrakt i krótko zmiksować. Następnie wsypać mąkę wymieszaną i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać drobinki czekolady i wmieszać do masy.

Przy pomocy łyżki formować okrągłe ciastka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Piec w 180 st.C około 13-15 minut do ładnego zarumienienia.

Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Smacznego!

(inspiracja/źródło:jeden z blogów)