Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka orzechowe z czekoladową nutą
Orzechy laskowe mielimy lub bardzo drobno siekamy.
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej posiekane orzechy laskowe, śmietanę oraz połowę mąki z kakao. Całość dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy na pozostałą przesianą na stolnicę mąkę po czym zagniatamy jednolite ciasto.
Z przygotowanego ciasta odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego wałek o średnicy około 1 cm. Następnie kroimy go na około 5 cm paseczki, które układamy ba wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez około 20-30 minut.
Czaspieczenia zależy od grubości wałeczka. Im on grubszy tym czas pieczenia dłuższy.
Ciasteczka po upieczeniu studzimy i dekorujemy.
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki dajemy do osobnych miseczek i topimy w kąpieli wodnej. Wierzch każdego ciasteczka zanurzamy w białej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.Mleczną czekoladę przekładamy do dekoratora. Gdy czekolada na ciasteczkach zastygła za pomocą melcznej czekolady robimy na niej wzorki.
Tak zrobione ciasteczka wstawiamy do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przekładamy do puszki lub jakiegoś pudełeczka. Ciastka przechowujemy w lodówce.
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej posiekane orzechy laskowe, śmietanę oraz połowę mąki z kakao. Całość dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy na pozostałą przesianą na stolnicę mąkę po czym zagniatamy jednolite ciasto.
Z przygotowanego ciasta odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego wałek o średnicy około 1 cm. Następnie kroimy go na około 5 cm paseczki, które układamy ba wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez około 20-30 minut.
Czaspieczenia zależy od grubości wałeczka. Im on grubszy tym czas pieczenia dłuższy.
Ciasteczka po upieczeniu studzimy i dekorujemy.
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki dajemy do osobnych miseczek i topimy w kąpieli wodnej. Wierzch każdego ciasteczka zanurzamy w białej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.Mleczną czekoladę przekładamy do dekoratora. Gdy czekolada na ciasteczkach zastygła za pomocą melcznej czekolady robimy na niej wzorki.
Tak zrobione ciasteczka wstawiamy do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przekładamy do puszki lub jakiegoś pudełeczka. Ciastka przechowujemy w lodówce.
czekoladka_m
misia5
Dziękuję:)
zbysiowa
misia5
Zapraszam:) Mam zapas orzechów laskowych mogę upiec w każdej chwili sporą partię:)
kołczu
misia5
Dziękuję:) Cieszę się, że Ci się podobają:)