Sposób przygotowania:
Orzechowe ciasteczka
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy przesiany cukier puder i dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, na koniec wlewamy aromat waniliowy i mieszamy. Do maślanej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i mieszamy za pomocą łyżki. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta lepimy kuleczki o średnicy ok. 2,5 cm. Obtaczamykażdą kulkę w roztrzepanym białku, a potem w zmielonych orzechach. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. W każdej kulce palcem robimy dołek. Wstawiamy ciastka do pieca nagrzanego do temp. 180*C i pieczemy ok. 13-15 minut.
madziulka89