Sposób przygotowania:
Kruche ciasto ze śliwkami i beząETAP 1:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Przesiej do miski mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. Zimną margarynę zetrzyj na tarce, dodaj do sypkich składników i rozetrzyj w palcach, by nie było grudek.
3. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Podziel na 2 części (jedna trochę większa), zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok. godzinę.
4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawaj łyżka po łyżce drobny cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Powinna powstać lśniąca, biała beza.
5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj na tarce większą porcję ciasta, lekko dociśnij palcami, aby wylepić dno formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
6. Śliwki pozbaw pestek i podziel na połówki.
7. Na podpieczony spód wysyp troszkę bułki tartej, ułóż śliwki i znów wysyp bułkę tartą. Na to wyłóż bezę.
8. Zetrzyj na tarce resztę schłodzonego ciasta na wierzch i wstaw je do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.
SylaUla
pyszalka