pyszalka

pyszalka

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, kruche ciasto ze śliwkami z bezą to doskonały wypiek na koniec lata. Ciasto śliwkowe warto serwować na ciepło jak szarlotkę i podawać z gałką lodów.

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Składniki na formę ok 20x30 cm

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

ETAP 1:

1. Oddziel białka od żółtek.

2. Przesiej do miski mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. Zimną margarynę zetrzyj na tarce, dodaj do sypkich składników i rozetrzyj w palcach, by nie było grudek.

3. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Podziel na 2 części (jedna trochę większa), zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok. godzinę.

4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawaj łyżka po łyżce drobny cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Powinna powstać lśniąca, biała beza.

5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj na tarce większą porcję ciasta, lekko dociśnij palcami, aby wylepić dno formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

6. Śliwki pozbaw pestek i podziel na połówki.

7. Na podpieczony spód wysyp troszkę bułki tartej, ułóż śliwki i znów wysyp bułkę tartą. Na to wyłóż bezę.

8. Zetrzyj na tarce resztę schłodzonego ciasta na wierzch i wstaw je do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą