jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sernik puszysty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny, kremowy sernik wykonany na kruchym spodzie z dodatkiem lekkiej, bezowej pianki na wierzchu.

Sernik puszysty

Składniki:

Sernik puszysty

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 10 dag masła,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Składniki na masę

  • 1 kg kremowego serka typu Philadelphia,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 3 szklanki mleka pełnotłustego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jaja,
  • 4 żółtka,
  • 2 budynia waniliowe,
  • 1 cukier waniliowy

Składniki na wierzch

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Sernik puszysty
Ze składników na ciasto zagnieść placek i wylepić nim spód formy wyłożony uprzednio papierem do pieczenia. Rozbijając jajka, zostawić białka na później.

Następnie ze składników na masę zmiksować ser, jaja i żółtka z cukrem, dodać budynie w proszku, mleko, olej, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.

Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić patyczkiem czy masa się ścięła. Po tym czasie w piekarniku zmniejszyć temperaturę pieczenia do 150 C.

Ze składników na pianę ubić na sztywno białka z cukrem i cukrem waniliowym i wyłożyć na upieczony placek, który włożyć do piekarnika na 15-20 minut i piec w temperaturze 150C. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.