jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sernik na zimno z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny, kremowy sernik na zimno z dodatkiem białej czekolady i owoców na kruchym, ciasteczkowym spodzie

Sernik na zimno z owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z owocami

Składniki na spód

  • 180 g maślanych herbatników,
  • 80 g masła

Składniki na masę

Dodatki

  • 150 g świeżych owoców (maliny)
  • 6 kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z owocami
Przygotować średnią tortownicę z odpinaną obręczą.

Ze składników na spód, ciastka zmielić lub rozgnieść na miałko. Do ciastek dodać rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć na blachę.

Ze składników na masę, najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i trochę ostudzić. Następnie ser ubić ze śmietaną i dodać porcjami rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, ciągle ubijając.

Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody, a po chwili dolać około 4 łyżek gorącej, ale nie gotującej wody i mieszać, aż do rozpuszczenia. Następnie ostudzić i dodać do masy serowej, najlepiej ubijając mikserem na najniższych obrotach.

Na ciasteczkowym spodzie ułożyć owoce (maliny).

Następnie gotową masę rozłożyć na ciasteczkowym spodzie.

Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub na całą noc.

Po zastygnięciu ciasto można udekorować owocami.
Sernik na zimno z owocami