eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kruche ciasto ze słodkimi śliwkami i bezą. Ciasto było pyszne i wszystkim bardzo smakowało.

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą

Składniki:

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 surowe żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

śliwki

beza

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru - szklanka 200 ml
  • szczypta soli

dodatki

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą

przygotowanie ciasta

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą
Z podanych składników zgnieść ciasto, zwinąć w folię i włożyć do lodówki.

Mąkę przesiać do miski. Twarde masło z lodówki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, Dodać do mąki masło cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut

przygotowanie śliwek

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą
Z umytych i osuszonych śliwek wyjąć pestki.

Śliwki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić śliwki na połówki i wyjąć pestki.

przygotowanie śliwek cd

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą
Na dno tortownicy wyłożyć ciasto i ułożyć śliwki.

Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć śliwki..

przygotowanie bezy

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą
W osobnych miskach przygotować cukier i białka.

Do miski wybić białka. W drugiej misce przygotować cukier.

przygotowanie bezy

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą

Białka wlać do misy miksera,dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i szklista.

pieczenie ciasta

Kruche ciasto Eli ze śliwkami i bezą

Bezę rozprowadzić na śliwkach. Tortownicę przykryć papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć papier.

Smacznego!