Sposób przygotowania:
Kruche ciasto Eli ze śliwkami i beząprzygotowanie ciasta
Mąkę przesiać do miski. Twarde masło z lodówki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, Dodać do mąki masło cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut
przygotowanie śliwek
Śliwki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić śliwki na połówki i wyjąć pestki.
przygotowanie śliwek cd
Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć śliwki..
przygotowanie bezy
Do miski wybić białka. W drugiej misce przygotować cukier.
przygotowanie bezy
Białka wlać do misy miksera,dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i szklista.
pieczenie ciasta
Bezę rozprowadzić na śliwkach. Tortownicę przykryć papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć papier.
Smacznego!
SylaUla