Sposób przygotowania:
Kruche Rogaliki z Marcepanem
Do miski wsypujemy 2 szklanki przesianej mąki tortowej, pół kostki masła o temp. pokojowej. Następnie dodać 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1 żółtko jaja i 1 łyżkę letniej wody. Mieszamy w rękach bądź w mikserze na jednolitą masę, a następnie wstawić do lodówki na 40 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Do zmielonej mieszanki studenckiej z orzechów i bakalii dodajemy masę marcepanową, po kilka kropel aromatu (waniliowego, rumowego i migdałowego), 1 łyżkę soku z cytryny i cukru oraz 30 g masła. Mieszamy – nadzienie powinna przyjąć jednolitą masę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na stolnicę, dodajemy troszeczkę mąki i rozwałkowujemy. Ciasto należy pokroić na trójkąty równoramienne (ramiona mają być dłuższe od podstawy). Na gotowe trójkąty nakładamy u podstawy małą łyżkę nadzienia, a następnie zwijamy nadając kształt rogalików. Gotowe rogaliki nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny wyjść dwie blaszki). Teraz możemy położyć glazurę. Rogaliki należy posmarować żółtkiem jajka (nie za dużo), a następnie posypać cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez 15 - 20 minut.