Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche serduszka cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 ciasteczek.

Kruche serduszka cytrynowe

Składniki:

Kruche serduszka cytrynowe

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukrowe kwiatuszki do ozdoby
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Kruche serduszka cytrynowe
Mąkę przesiać, dodać proszek, cukier, szczyptę soli, skórkę i sok z cytryny, wbić żółtka, włożyć margarynę, posiekać nożem a gdy składniki połączą się, szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 1/2 cm. Foremką wykroić serduszka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec 10-15 minut w 200 stopniach. Obrzeża serduszka posypać cukrem, na środku udekorować cukrowym kwiatuszkiem.