Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kruche tarteletki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki deser z jabłkami na kilka kęsów

Kruche tarteletki z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche tarteletki z jabłkami

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła lub dobrej margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 słodkie twarde jabłka (malinówki)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche tarteletki z jabłkami
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemu schłodzone i pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę oraz żółtka. Dokładnie zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 20 minut do lodówki. Foremki do muffinek lub tarteletek smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykładamy nim dno i boki foremek. Nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta wycinamy małe listki lub drzewka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki, a następnie w cienkie talarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy. Jabłkami napełniamy foremki. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni. Małe ciasteczka pieczemy w tej samej temperaturze do zarumienienia (około 10 minut).
Kruche tarteletki z jabłkami
Foremki do muffinek lub tarteletek smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykładamy nim dno i boki foremek. Nakłuwamy widelcem.
Kruche tarteletki z jabłkami
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki, a następnie w cienkie talarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i cynamon.
Kruche tarteletki z jabłkami
Dokładnie mieszamy. Jabłkami napełniamy foremki. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzany