Sposób przygotowania:
Kruche tarteletki z jabłkami
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemu schłodzone i pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę oraz żółtka. Dokładnie zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 20 minut do lodówki. Foremki do muffinek lub tarteletek smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykładamy nim dno i boki foremek. Nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta wycinamy małe listki lub drzewka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki, a następnie w cienkie talarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy. Jabłkami napełniamy foremki. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni. Małe ciasteczka pieczemy w tej samej temperaturze do zarumienienia (około 10 minut).