Sposób przygotowania:
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Dzielimy na 2 cześci ( 3/4 i 1/4 ), ciasta zawijamy w folię i wiekszą cześć wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
Śliwki myjemy i osuszamy z wody, kroimy i wyjmujemy pestki.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Pianka:
Białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier puder, miksujemy. Dosypujemy budyń w proszku, miksujemy do połączenia składników.
Wyjmujemy wiekszą cześć ciasta i wałkujemy, wylepiamy blaszkę.
Posypujemy kaszą manną i wkładamy piankę budyniową. Wyrównujemy wierzch i posypujemy lekko kaszą manną, układamy śliwki. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Śliwki myjemy i osuszamy z wody, kroimy i wyjmujemy pestki.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Pianka:
Białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier puder, miksujemy. Dosypujemy budyń w proszku, miksujemy do połączenia składników.
Wyjmujemy wiekszą cześć ciasta i wałkujemy, wylepiamy blaszkę.
Posypujemy kaszą manną i wkładamy piankę budyniową. Wyrównujemy wierzch i posypujemy lekko kaszą manną, układamy śliwki. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.