Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mini serniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy zapewne lubi sernik a co powiecie na małe serniczki przygotowane w foremkach od muffinek. Serniczki ze spodem ciasteczkowym, udekorowane masą śmietankową, posypane orzeszkami.

Mini serniczki

Składniki:

Mini serniczki

 

  • Składniki na spód:
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • Składniki na ciasto sernikowe:
  • 1000 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 2 całe jajka
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • Składniki na masę śmietankową:
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 150 g mascarpone
  • 1 śnieżka
  • ½ szk. cukru pudru
  • Składniki dodatkowe:
  • Orzeszki drobne, prażone do dekoracji
  • 5 łyżek masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Mini serniczki

I

Mini serniczki

Sposób przygotowania spodu:
1. Herbatniki blenduję, masło rozpuszczam, studzę, łączę z ciastkami. Następnie wykładam na spod foremek do muffinek, mocno dociskam łyżką.

II

Mini serniczki

Sposób przygotowania ciasta sernikowego:
1. Wszystkie składniki na ciasto przekładam do misy i miksuję mikserem około 10 minut. Następnie układam w formach na masie ciasteczkowej. Muffinki piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, każdą muffinkę cienko smaruję masą kajmakową.

III

Sposób przygotowania masy śmietankowej:
1. Śmietanę miksuje na sztywno, dodaję cukier, proszek śnieżkę, mascarpone, miksuje około 5 minut. Masę przekładam do woreczka do dekorowania tortów i dekoruję masą muffinki.
2. Wierzch muffinek posypuję orzeszkami.
3. Gotowe.
4. Smacznego.