Sposób przygotowania:
"Leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
Składniki temperatura pokojowa = wszystko w podanej kolejności dodawać do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, dodać jajka, wlać mleko, olej, wsypać mąkę, szczyptę soli i nakryć miskę talerzem bez mieszania na 4 godziny na blacie kuchennym. Następnie po 4 godzinach wymieszać szybko rózgą z 1 minutę (ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję).
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, gęsto poukładać ósemki z obranych jabłek, posypać cynamonem.
Piekarnik nagrzać na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.
Sok z cytryny wycisnąć i wlać do pudru cukru, dodać odrobinę wody gorącej i dokładnie wymieszać na nie za gęsty lukier, polać lukrem ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, gęsto poukładać ósemki z obranych jabłek, posypać cynamonem.
Piekarnik nagrzać na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.
Sok z cytryny wycisnąć i wlać do pudru cukru, dodać odrobinę wody gorącej i dokładnie wymieszać na nie za gęsty lukier, polać lukrem ciasto.