ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

"Leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste, szybkie, łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. "leniwe", smaku dodają jabłka z cynamonem.

"Leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe Więcej zdjęć (10)

Składniki:

"Leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe

 

 

  • sok z 1 cytryny,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • gorąca woda 1-2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

"Leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
Składniki temperatura pokojowa = wszystko w podanej kolejności dodawać do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, dodać jajka, wlać mleko, olej, wsypać mąkę, szczyptę soli i nakryć miskę talerzem bez mieszania na 4 godziny na blacie kuchennym. Następnie po 4 godzinach wymieszać szybko rózgą z 1 minutę (ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję).

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, gęsto poukładać ósemki z obranych jabłek, posypać cynamonem.

Piekarnik nagrzać na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.

Sok z cytryny wycisnąć i wlać do pudru cukru, dodać odrobinę wody gorącej i dokładnie wymieszać na nie za gęsty lukier, polać lukrem ciasto.
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
Ciasto ma stać na blacie kuchennym przykyte talerzem.
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
Ciasto po wymieszaniu nie może być za gęste.
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
Jabłka najlepsze słodko-winne i obrane ze skórki.
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
Piec w piekarniku do suchego patyczka na środku ciasta.
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe
"leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe