Ciasto kukurydziano - jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie ciasto, szybkie w przygotowaniu, na mące kukurydzianej dzięki któremu dostało cudownego żółtego koloru, można zrobić z dowolnymi owocami, tutaj wersja z gruszką.

Ciasto kukurydziano - jogurtowe

Składniki:

Ciasto kukurydziano - jogurtowe

 

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 100g erytrytolu (można dodać więcej lub mniej według smaku)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • imbir mielony
  • 3 nieduże gruszki
  • trochę bułki tartej i masła do wysmarowania i obsypania blaszki

Sposób przygotowania:

Ciasto kukurydziano - jogurtowe
Jajka wbić do miski i zmiksować z erytrytolem (można dodać inne slodzidło). Następnie dodać pozostałe składniki (mąkę kukurydzianą, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i imbir -kilka szczypt). Niedużą blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać surową masę na ciasto do blaszki. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć gruszki na wierzch ciasta.

Piekarnik nastawić na 170 stopni, wstawić blaszkę z surowym jeszcze ciastem. Piec ciasto około 35 - 45 minut do tak zwanego "suchego patyczka".