Sposób przygotowania:
Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami1.
Przygotowałam miskę, do której włożyłam wszystkie składniki na kruche ciasto.
2.
Wszystkie składniki ciasta kruchego wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Następnie zawinęłam ciasto w folię silikonową i włożyłam do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
3.
Przygotowałam średnią blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Dalej na papier wyłożyłam 2/3 ciasta kruchego. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni i włożyłam ciasto na około 20 minut, aby się podpiekło.
4.
Ostudziłam podpieczone ciasto, a potem posypałam bułką tartą. Świeże śliwki umyłam , wypestkowałam i podzieliłam na połówki. Poukładałam na cieście skórką do dołu.
5.
W osobnym naczyniu ubiłam mikserem białka ze szczyptą soli. Następnie wsypałam budyń w proszku i jeszcze przez chwilę zmiksowałam. Sztywną pianę z budyniem wyłożyłam na śliwki.
6.
Teraz wyjęłam z lodówki resztę ciasta kruchego i palcami poskubałam kawałki, które położyłam na pianę.
7.
Miałam gotowe kropelki czekoladowe, którymi posypałam wierzch ciasta.
8.
Do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni wstawiłam blachę z ciastem na około 45 - 50 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Kiedy ciasto ostygło posypałam cukrem pudrem. Smacznego !