Sposób przygotowania:
Murzynek ze śliwkami i jabłkiemKrok 1:
Do rondla wkładamy margarynę, wlewamy olej i wodę oraz wsypujemy cukier i kakao. Całość rozpuszczamy i podgrzewamy, aż składniki dobrze się połączą.
Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 2:
Do czekoladowej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na koniec do ciasta wrzucamy pokrojone w kawałki śliwki i jabłko. Mieszamy.
Krok 3:
Podłużoną formę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wylewamy do formy. Wyrównujemy. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!