Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie i mocno śliwko kruche ciasto z cynamonem.

Kruche ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ze śliwkami

 

  • ciasto:

 

  • 400g mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietanki 12%
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 600g śliwek (u mnie duże, odmiana czerwona)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami
Składniki - mąkę, proszek, cukier, masło, żółtka i śmietanę przełożyć do miski i zagnieść. Włożyć do woreczka i do lodówki, aby się schłodziło na ok. godzinę. Śliwki umyć i pokroić po wypestkowaniu na cząstki. Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć w formie, posypać łyżką bułki tartej, aby wchłonęła ewentualny nadmiar soku ze śliwek. Na cieście poukładać gęsto śliwki i posypać je cynamonem, dołożyć gdzieniegdzie kilka łyżeczek powideł. Resztę ciasta pokruszyć w palcach na powierzchni owoców. Piec ok. 60 min. w temp. 180st. C.
Kruche ze śliwkami
Śliwki pokroić po umyciu na ćwiartki wyciągając wcześniej pestki.
Kruche ze śliwkami
Części ciasta rozwałkować i ułożyć, posypać bułką tartą.

Tagi:

ciasto śliwki