dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rozetki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe, mięciutkie, zawijane bułeczki z dżemem i śliwkami. Na pewno zasmakują całej rodzinie. Polecam.

Rozetki ze śliwkami

Składniki:

Rozetki ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Rozetki ze śliwkami

Krok 1:

Rozetki ze śliwkami
Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

1/2 szklanki mleka podgrzewamy i w letnim mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyż cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn wyrósł.

Krok 2:

Rozetki ze śliwkami
Zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, cukier puder, cukier waniliowy, mleko, drożdże i sól. Dokładnie zagniatamy.

Na koniec dodajmy połowę rozpuszczonego masła i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Kok 3:

Rozetki ze śliwkami
Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy dżemem i układamy owoce.

Ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Smarujemy dżemem i układamy kawałki śliwek. Zwijamy w roladę. Kroimy w plastry o szerokości ok 3 cm.

Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy pozostałym masłem i posypujemy cukrem kryształem.

Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


Tagi:

ciastka owoce