AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Krupnik orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krupnik troszkę inny niż zwykle, tym razem z dodatkiem kaszy orkiszowej - użyłam takiej najgrubszej. Smakuje nieco inaczej i o wiele lepiej od zwykłego krupniku z kaszy jęczmiennej. U mnie obowiązkowo z dużą ilością zieleniny.

Krupnik orkiszowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik orkiszowy

 

  • 1 szkl. kaszy orkiszowej grubej
  • ok. 2,5 litra wody
  • 2 łyżki oleju
  • 11-14 małych marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler lub pół dużego
  • 1 kg małych ziemniaczków
  • 2 duże pory
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Krupnik orkiszowy
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Selera i korzeń pietruszki kroimy na kosteczkę. Małe marchewki tniemy na grubsze plasterki. Ziemniaki - w zależności od wielkości - na połówki lub ćwiartki. W dużym garnku gotujemy około 2,5 litra wody. Do gotującej się wody wrzucamy przepłukaną kaszę orkiszową, pokrojoną marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki. Dodajemy ze 2 łyżki oleju i gotujemy około 25-30 minut, aż kasza napęcznieje, a warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy pory pokrojone na plasterki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Koperek siekamy, natkę pietruszki również. Koperek dodajemy do zupy już po zestawieniu jej z ognia, natomiast natką pietruszki posypujemy zupę na talerzach. Taki krupnik można przyrządzić również na wywarze mięsnym. Najsmaczniejszy z dużą ilością marchewki, pora i zieleniny. SMACZNEGO :)
Krupnik orkiszowy
Potrzebne składniki: ziemniaki, marchewki, seler, pietruszka, 2 duże pory, koperek, natka pietruszki i kasza orkiszowa gruba.
Krupnik orkiszowy
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy - selera i pietruszkę na kosteczkę, marchewki i pory na plasterki, ziemniaki na połówki lub ćwiartki.
Krupnik orkiszowy
Przepłukaną kaszę i pokrojone warzywa ( oprócz pora ) wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 25-30 minut.

Tagi:

kasza kasze