Sposób przygotowania:
Krupnik orkiszowy
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Selera i korzeń pietruszki kroimy na kosteczkę. Małe marchewki tniemy na grubsze plasterki. Ziemniaki - w zależności od wielkości - na połówki lub ćwiartki. W dużym garnku gotujemy około 2,5 litra wody. Do gotującej się wody wrzucamy przepłukaną kaszę orkiszową, pokrojoną marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki. Dodajemy ze 2 łyżki oleju i gotujemy około 25-30 minut, aż kasza napęcznieje, a warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy pory pokrojone na plasterki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Koperek siekamy, natkę pietruszki również. Koperek dodajemy do zupy już po zestawieniu jej z ognia, natomiast natką pietruszki posypujemy zupę na talerzach. Taki krupnik można przyrządzić również na wywarze mięsnym. Najsmaczniejszy z dużą ilością marchewki, pora i zieleniny. SMACZNEGO :)