Krupnik Ilonki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to krupnik, który ugotowałem kiedyś mojej narzeczonej i jak się okazało posmakował także mi a wcześniej tej zupy nienawidziłem :)

Krupnik Ilonki

Składniki:

Krupnik Ilonki

 

  • Udka kurczak 3 całe uda lub 6 udzików
  • Włoszczyzna
  • Natka pietruszki pęczek albo dwa
  • Kasza jęczmienna perłowa gruba (tu dodajemy dowolnie ale tak żeby nie zrobiła nam się zupa
  • Kilka ziemniaków
  • Kilka suszonych grzybów (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Krupnik Ilonki
Uwaga! Jeżeli wybraliśmy opcję z grzybami suszonymi to wcześniej zalewamy je wrzącą wodą i całość razem z wywarem dodajemy przed dodaniem natki pietruszki. 1. Do garnka nalewamy wodę oczywiście jak zawsze nie do pełna czyli z wyobraźnią :) 2. Po zagotowaniu wody wrzucamy kurczaka, dodajemy ze dwie łyżeczki vegety i trochę pieprzu. Gotujemy cały czas usuwając wszelkie zmącenia. 3. Kiedy mięso jest ugotowane wyjmujemy je do jakiegoś naczynia i zostawiamy na chwilę. 4. Do naszego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. 5. Kaszę wsypujemy do sitka i płuczemy intensywnie pod zimną wodą tak aby oczyścić ją z pyłu. W innym wypadku krupnik będzie miał szary kolor, oczywiście jeżeli ktoś lubi szary krupnik to może sobie kaszy nie płukać :) 6. Po oczyszczeniu kaszę dodajemy do zupy. 7. Gotujemy do momentu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. 8. Natkę pietruszki myjemy i wrzucamy do garnka. 9. Przez cały czas gotowani doprawiamy do smaku. Jeżeli mamy jeszcze miejsce w garnku to możemy w czajniku zagotować wodę w czajniku i dolać jeżeli jest za gęsta.