Sposób przygotowania:
Krupnik Ilonki
Uwaga! Jeżeli wybraliśmy opcję z grzybami suszonymi to wcześniej zalewamy je wrzącą wodą i całość razem z wywarem dodajemy przed dodaniem natki pietruszki. 1. Do garnka nalewamy wodę oczywiście jak zawsze nie do pełna czyli z wyobraźnią :) 2. Po zagotowaniu wody wrzucamy kurczaka, dodajemy ze dwie łyżeczki vegety i trochę pieprzu. Gotujemy cały czas usuwając wszelkie zmącenia. 3. Kiedy mięso jest ugotowane wyjmujemy je do jakiegoś naczynia i zostawiamy na chwilę. 4. Do naszego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. 5. Kaszę wsypujemy do sitka i płuczemy intensywnie pod zimną wodą tak aby oczyścić ją z pyłu. W innym wypadku krupnik będzie miał szary kolor, oczywiście jeżeli ktoś lubi szary krupnik to może sobie kaszy nie płukać :) 6. Po oczyszczeniu kaszę dodajemy do zupy. 7. Gotujemy do momentu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. 8. Natkę pietruszki myjemy i wrzucamy do garnka. 9. Przez cały czas gotowani doprawiamy do smaku. Jeżeli mamy jeszcze miejsce w garnku to możemy w czajniku zagotować wodę w czajniku i dolać jeżeli jest za gęsta.
Barbara Malafouris