Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krupnik z grzybkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny krupnik na kurczaku podawany z całymi kapeluszami malutkich suszonych grzybków ( najlepiej prawdziwków ale inne też mogą być )

Krupnik z grzybkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z grzybkiem

 

  • 1 udko kurczaka ( jak duże to góra udka )
  • 10 dag kaszy jęczmiennej - drobnej ( 1 woreczek )
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • 2 ziemniaki
  • maggi w płynie
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • po 3 małutkie grzybki na osobę
  • 5 szklanek wody
  • sól
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z grzybkiem
Umyć mięso. Obrać i oczyścić warzywa i ziemniaki . Pokroić w drobną kostkę . Włożyć wszystkie mięso , warzywa ,grzybki , listek laurowy i ziele angielskie do garnka . Zalać wodą .Dodać maggi ( 2 łyżeczki ).Kaszę zalać kila razy zimną wodą w miseczce i dobrze wypłukać . Dołożyć do garnka .Zagotować .Zmniejszyć gaz i gotować ok. godziny . Wyjąć udko . Obrać ze skóry , chrząstek i kości . Pokroić . Pokroić natkę pietruszki .
Doprawić zupę do smaku maggi . Do gotowej dołożyć do gorącego masło i poczekać aż się rozpuści - nie gotować .
Rozlać krupnik tak by w każdej porcji były minimum 3 grzybki .Do każdego talerza ( miseczki ) dodać mięso , posypać natką pietruszki.

Jeśli chodzi o dodawanie do gotowego krupniku surowego masła to wypraktykowałam , że zdecydowanie poprawia to smak zupy ( zupełnie nie wiem dla czego ale zawsze tak robię ).

Krupniczek ma lekko grzybowy smaczek - mnie bardzo smakuje .
Krupnik z grzybkiem
Składniki jak zwykle proponuję zgromadzić przed rozpoczęciem gotowania
Krupnik z grzybkiem
Jarzyny pokroić w drobną kostkę lub utrzeć na tarce jarzynowej
Krupnik z grzybkiem
Kaszę dobrze wypłukać zalewając kilka razy zimną wodą
Krupnik z grzybkiem
Wyjąć mieso, krupnik doprawić i dodać łyżeczke surowego masła