basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Znakomity krupnik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krupnik jest znakomitą zupą, szczególnie o tej porze roku. Ja do krupniku, dodaje dużo jarzyn.

Znakomity krupnik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Znakomity krupnik

 

  • nóżka cielęca 1 szt.
  • kość od schabu 1 kawałek
  • kasza jęczmienna średniej grubości 7 łyżek
  • marchew młoda 10 szt
  • pietruszka młoda 10 szt
  • seler 3 łodygi
  • por 3 listki
  • koper 1 pęczek
  • kalafior 0,25 szt
  • brokuł 0,25 szt
  • kapusta biała 5 listków
  • lubczyk 1 łodyga
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 3 listki
  • pieprz mielony 2 szczypty
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • jarzynka 1 łyżeczka
  • magii 1 łyżeczka
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Znakomity krupnik
Przygotowując znakomity krupnik, nóżkę cielęcą, kość od schabu, płuczę, zalewam około 2,5 litrami wody.Gdy woda się zagotuję, dodaję wypłukaną kaszę jęczmienną, ziele angielskie,liść laurowy, przyprawy do smaku, oprócz soli. Po około 2 godzinach gotowania, dodaję jarzyny. Ja dodaję w całości marchew, korzeń pietruszki, gdyż przerywam w swoim ogrodzie jarzyny i mam ich pod dostatkiem.Lubczyk, pietruszkę łodygi,por, seler łodygi związuję i wkładam do krupniku.Kapustę kroję na mniejsze kawałki i dodaje do krupniku.Brokuł, kalafior dzielę na różyczki i wkładam do krupniku.Koper kroję drobno, dodaję do krupniku na samym końcu gotowania.Krupnik z dodanymi jarzynami gotuję jeszcze około 20 minut. Krupnik próbuje, jeśli wymaga dosolenia to dodaję sól na samym końcu gotowania, by nie ściemniał. Życzę smacznego.
Znakomity krupnik
Etap 1