Sposób przygotowania:
Znakomity krupnik
Przygotowując znakomity krupnik, nóżkę cielęcą, kość od schabu, płuczę, zalewam około 2,5 litrami wody.Gdy woda się zagotuję, dodaję wypłukaną kaszę jęczmienną, ziele angielskie,liść laurowy, przyprawy do smaku, oprócz soli. Po około 2 godzinach gotowania, dodaję jarzyny. Ja dodaję w całości marchew, korzeń pietruszki, gdyż przerywam w swoim ogrodzie jarzyny i mam ich pod dostatkiem.Lubczyk, pietruszkę łodygi,por, seler łodygi związuję i wkładam do krupniku.Kapustę kroję na mniejsze kawałki i dodaje do krupniku.Brokuł, kalafior dzielę na różyczki i wkładam do krupniku.Koper kroję drobno, dodaję do krupniku na samym końcu gotowania.Krupnik z dodanymi jarzynami gotuję jeszcze około 20 minut. Krupnik próbuje, jeśli wymaga dosolenia to dodaję sól na samym końcu gotowania, by nie ściemniał. Życzę smacznego.
evita0007