Sposób przygotowania:
Krupnik żmudzki
Do garnka włóż miód, cukier, cynamon, imbir, goździki, ziarenka jałowca, płatki róży i rutę. Zalej szklanką wody i gotuj około 10 min na małym ogniu.
Zdejmij z ognia i do gorącego wywaru wlej wódkę. Naczynie szczelnie przykryj. Podgrzewaj jeszcze chwilę, ale nie dopuść do tego aby płyn się zagotował. Krupnik odstaw na ok. 8 godzin w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu napój przecedź przez płótno i rozlej do butelek. Szczelnie zakorkuj. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przynajmniej tydzień. Babcia moją zawsze twierdzi że najlepiej kilka miesięcy.
Zdejmij z ognia i do gorącego wywaru wlej wódkę. Naczynie szczelnie przykryj. Podgrzewaj jeszcze chwilę, ale nie dopuść do tego aby płyn się zagotował. Krupnik odstaw na ok. 8 godzin w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu napój przecedź przez płótno i rozlej do butelek. Szczelnie zakorkuj. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przynajmniej tydzień. Babcia moją zawsze twierdzi że najlepiej kilka miesięcy.