Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruszonka do ciasta.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten przepis jest na klasyczną kruszonkę. Do kruszonki można dodać dowolny armat lub inne dodatki np. wiórki kokosowe, mielony cynamon, mak.

Kruszonka do ciasta. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruszonka do ciasta.

 

  • 1 szkl mąki
  • 10 dag cukru kryształu
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kruszonka do ciasta.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać miękkie masło wsypać cukier kryształ, cukier waniliowy i bardzo dokładnie posiekać nożem aż składniki się połączą. Następnie rękami zagniatać mąkę z masłem i cukrem, aż powstanie kruszonka. Wyłożyć na ciasto. Taka kruszonka służy do posypania ciasta z owocami, z makiem, z serem, drożdżówek itd.
Kruszonka do ciasta.
Do przesianej mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy i dokładnie posiekać nożem.
Kruszonka do ciasta.
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy i zrobić kruszonkę.