slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 650]

Kulki kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na słodkie kuleczki kajmakowo- herbatnikowe z kokosem. Powstały one z reszty kajmaku i ciastek jakie pozostały po zrobieniu ciasta. Dodałam jeszcze moje ulubione wiórki kokosowe i tak postał ten pyszny deser. Polecam.

Kulki kajmakowe

Składniki:

Kulki kajmakowe

 

  • 130 g herbatników
  • 170 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki wiórek kokosowych + do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kulki kajmakowe
Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na "mąkę" i przesypujemy do miski. Dodajemy masę kajmakową i wiórki. Mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły.

Na talerzyk wysypujemy wiórki do obtoczenia. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach.

Odkładamy gotowe kulki do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego.

Tagi:

ciastka deser