BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Serowo - makowe ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj zapraszam na smaczne ciasto serowo - makowe. Połączenie sera i maku bardzo fajnie się komponuje, ale również fajnie smakuje.

Serowo -  makowe ciasto

Składniki:

Serowo - makowe ciasto

 

  • Ciasto;
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,

 

  • dodatkowo;
  • 1 Puszka masy makowej,
  • 1 puszka masy kajmakowej,

 

  • Masa serowa;
  • wiaderko zmielonego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kilka kropli aromatu cytrynowego,

 

Sposób przygotowania:

Serowo - makowe ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę. Kulkę obwinąć folią,następnie włożyć do lodówki na 30 - 40 min.

Ciasto wyjąć rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę średniej wielkości. Na ciasto przełożyć mak, a następnie masę serową.

Masa serowa;

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser z wiaderka, aromat cytrynowy i wymieszać.

Białka ubić na sztywną masę, a następnie dodać do sera i ponownie wymieszać tak aby wszystkie składniki się połączyły. Masę serową przełożyć na mak.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Górę ciasta po wystudzeniu posmarować masą kajmakową. Udekorować wisienkami.

Użyłam masy makowej gotowej, bo zalegała na półce.

Podaję przepis na masę makowa;

1/2 kg, maku, sparzyć, zemleć 2 razy, utrzeć z 1 szkl. cukru pudru i 2 żółtkami, dodać kilka kropli aromatu waniliowego i 2 łyżki bułki tartej. Następnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Smacznego.