Sposób przygotowania:
Serowo - makowe ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę. Kulkę obwinąć folią,następnie włożyć do lodówki na 30 - 40 min.
Ciasto wyjąć rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę średniej wielkości. Na ciasto przełożyć mak, a następnie masę serową.
Masa serowa;
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser z wiaderka, aromat cytrynowy i wymieszać.
Białka ubić na sztywną masę, a następnie dodać do sera i ponownie wymieszać tak aby wszystkie składniki się połączyły. Masę serową przełożyć na mak.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Górę ciasta po wystudzeniu posmarować masą kajmakową. Udekorować wisienkami.
Użyłam masy makowej gotowej, bo zalegała na półce.
Podaję przepis na masę makowa;
1/2 kg, maku, sparzyć, zemleć 2 razy, utrzeć z 1 szkl. cukru pudru i 2 żółtkami, dodać kilka kropli aromatu waniliowego i 2 łyżki bułki tartej. Następnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Smacznego.
Ciasto wyjąć rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę średniej wielkości. Na ciasto przełożyć mak, a następnie masę serową.
Masa serowa;
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser z wiaderka, aromat cytrynowy i wymieszać.
Białka ubić na sztywną masę, a następnie dodać do sera i ponownie wymieszać tak aby wszystkie składniki się połączyły. Masę serową przełożyć na mak.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Górę ciasta po wystudzeniu posmarować masą kajmakową. Udekorować wisienkami.
Użyłam masy makowej gotowej, bo zalegała na półce.
Podaję przepis na masę makowa;
1/2 kg, maku, sparzyć, zemleć 2 razy, utrzeć z 1 szkl. cukru pudru i 2 żółtkami, dodać kilka kropli aromatu waniliowego i 2 łyżki bułki tartej. Następnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Smacznego.
gusia1000