jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody kokosowo- porzeczkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam czarną porzeczkę za jej intensywny, wyrazisty smak i kolor. Idealnie sprawdza się w ciastach i deserach. Dziś polecam lody z jej udziałem. Wykonane na bazie mleczka kokosowego smakują pysznie.

Lody kokosowo- porzeczkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody kokosowo- porzeczkowe

SKŁADNIKI

  • 500 gram czarnej porzeczki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 500 ml mleka kokosowego,
  • 125 gram serka mascarpone,

Sposób przygotowania:

Lody kokosowo- porzeczkowe

ETAP 1

Lody kokosowo- porzeczkowe
porzeczkę łączymy z cukrem

Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy go garnka. Dodajemy do niej cukier.

ETAP 2

Lody kokosowo- porzeczkowe
gotujemy do miękkości porzeczkę

Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok.

ETAP 3

Lody kokosowo- porzeczkowe
porzeczkę przecieramy przez sito

Gotowe zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito, by pozbyć się skórek i pestek.
Przetarte owoce studzimy.

ETAP 4

Lody kokosowo- porzeczkowe
łączymy składniki masy lodowej

Schłodzone mleko kokosowe przekładamy do miski i delikatnie ubijamy. Ubite łączymy z serkiem mascarpone, a następnie z owocowym musem.

ETAP 5

Lody kokosowo- porzeczkowe
przygotowaną masę rozlewamy do pojemniczków

Tak przygotowaną owocowo- kokosową masę przelewamy do pojemniczków na lody. W środek wkładamy drewniane patyczki. Całość zamrażamy i gotowe.


Tagi:

desery lody