Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Kulki krówkowe na herbatnikach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne kuleczki z herbatników, masy kajmakowej i wiórek kokosowych. Doskonałe na imprezy i jako słodka przekąska dla małych i dużych

Kulki krówkowe na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki krówkowe na herbatnikach

 

  • masa kajmakowa z puszki, orzechowa - 5 kopiastych łyżek,
  • herbatniki duże typu Petit Beurre - 15 sztuk,
  • wiórki kokosowe - do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kulki krówkowe na herbatnikach
Ciastka włożyć do torebki foliowej. Herbatniki rozkruszyć ostrożnie przy pomocy drewnianego tłuczka do ziemniaków. Przełożyć do miski. Do rozkruszonych ciastek dodać masę kajmakową. Wymieszać ucierając łyżką do połączenia się składników. Przy pomocy łyżki masę lepić w nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego. Wiórki wysypać na talerz i obtaczać w nich kulki. Obtoczone w wiórkach kulki ułożyć na dużym płaskim talerzu i włożyć na godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem można poprawić kształt naszych kulek, gdyby się nieco spłaszczyły. Zachęcam mamy do zaproszenia dzieci do wspólnej zabawy :)
Kulki krówkowe na herbatnikach
Herbatniki rozkruszyć ostrożnie przy pomocy drewnianego tłuczka do ziemniaków. Przełożyć do miski.
Kulki krówkowe na herbatnikach
Do rozkruszonych ciastek dodać masę kajmakową za pomocą łyżki
Kulki krówkowe na herbatnikach
Wymieszać ucierając łyżką do połączenia się składników. Przy pomocy łyżki masę lepić w nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego
Kulki krówkowe na herbatnikach
Wiórki wysypać na talerz i obtaczać w nich kulki. Obtoczone w wiórkach kulki ułożyć na dużym płaskim talerzu i włożyć na godzinę do lodówki.