Sposób przygotowania:
Sylwestrowy deserETAP 1
![Sylwestrowy deser Sylwestrowy deser](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sylwestrowy-deser-392872.jpg)
Jedną szklankę szampana przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier oraz żelatynę.
ETAP 2
![Sylwestrowy deser Sylwestrowy deser](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sylwestrowy-deser-392873.jpg)
Szampan zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników.
ETAP 3
![Sylwestrowy deser Sylwestrowy deser](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sylwestrowy-deser-392874.jpg)
Po lekkim przestudzeniu szampan z żelatyną łączymy z pozostałym szampanem. Ponownie całość mieszamy. W momencie łączenia napój będzie się pienił, ale piana szybko opada.
ETAP 4
![Sylwestrowy deser Sylwestrowy deser](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sylwestrowy-deser-392875.jpg)
Z owocu wyjmujemy ziarenka. Wyjęte układamy na dnie przygotowanych pucharków.
ETAP 5
![Sylwestrowy deser Sylwestrowy deser](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sylwestrowy-deser-392876.jpg)
Ziarna granatu zalewamy zimnym szampanem z żelatyną. Pucharki pozostawiamy najlepiej w chłodnym miejscu, by ich zawartość zastygła. W momencie, gdy szampan zaczyna się ścinać polecam zamieszać zawartość pucharków, by ziarenka granatu uniosły się do góry. Dzięki temu deser będzie ciekawiej wyglądał.
Zastygnięty deser przed podaniem wykańczamy bitą śmietaną, którą z kolei dekorujemy ziarenkami granatu.
marietta
redakcja
robaczek
lukrowanepierniczki