Sposób przygotowania:
Sylwestrowy deserETAP 1
Jedną szklankę szampana przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier oraz żelatynę.
ETAP 2
Szampan zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników.
ETAP 3
Po lekkim przestudzeniu szampan z żelatyną łączymy z pozostałym szampanem. Ponownie całość mieszamy. W momencie łączenia napój będzie się pienił, ale piana szybko opada.
ETAP 4
Z owocu wyjmujemy ziarenka. Wyjęte układamy na dnie przygotowanych pucharków.
ETAP 5
Ziarna granatu zalewamy zimnym szampanem z żelatyną. Pucharki pozostawiamy najlepiej w chłodnym miejscu, by ich zawartość zastygła. W momencie, gdy szampan zaczyna się ścinać polecam zamieszać zawartość pucharków, by ziarenka granatu uniosły się do góry. Dzięki temu deser będzie ciekawiej wyglądał.
Zastygnięty deser przed podaniem wykańczamy bitą śmietaną, którą z kolei dekorujemy ziarenkami granatu.
marietta
redakcja
robaczek
lukrowanepierniczki