SUPERPRZEPIS

Torcik- wybuchowy szampan

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Torcik- wybuchowy szampan Więcej zdjęć (5)

To idealny torcik na sylwestrową noc!!! Szampańska galaretka, wybuchowy granat, słodkie brzoskwinie i delikatna śmietanka:). Polecam takie połączenie smaków!

Składniki:

Torcik- wybuchowy szampan

BISZKOPT:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju.

ŚMIETANKA:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka),
  • ok ¾ tabliczki czekolady deserowej (70% kakao),
  • ok 1 zaokrąglona łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny

WARSTWA BRZOSKWINIOWA

GALARETKA Z SZAMPANA

Sposób przygotowania:

Torcik- wybuchowy szampan

ETAP 1

Torcik- wybuchowy szampan
Po upieczeniu biszkopt studzimy

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wlewamy olej.
Delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy.

ETAP 2

Torcik- wybuchowy szampan
Na koniec dodajemy startą czekoladę

ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy.

Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę.

Masę mieszamy łyżką i wykładamy na przestudzony biszkopt. Torcik odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Między czasie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową.

ETAP 3

Torcik- wybuchowy szampan
Do ciepłej masy brzoskwiniowej dodajemy galaretkę

BRZOSKWINIE: Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i miksujemy wraz z sokiem. Do otrzymanego musu dodajemy ok 0,5 szklanki wody.

W sumie całości powinno być 1 litr.
Tak przygotowane brzoskwinie stawiamy na ogniu.
Do ciepłych dodajemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia dodanych składników.

ETAP 4

Torcik- wybuchowy szampan
Ziarenka granatu wykładamy na warstwę brzoskwiniową

Brzoskwinie zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną masę wykładamy na zastygniętą śmietankę. Na brzoskwinie wykładamy ziarenka wyjęte z granatu.

Torcik ponownie wstawiamy do chłodu by brzoskwiniowa warstwa zastygła.

ETAP 5

Torcik- wybuchowy szampan
Gotową galaretkę wykładamy na warstwę brzoskwiniową z granatem

GALARETKA Z SZAMPANA: Jedną szklankę szampana podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Do letniego szampana dodajemy pozostałe 2 szklanki. W momencie łączenia szampan może się dość mocno pienić, ale piana opadnie po chwili.
Gotowy, zimny szampan, bez piany wylewamy na wierzch torcika. Ponowie wstawiamy go do zastygnięcia.