Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kulki ryżowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

jeden ze smaków dzieciństwa - słodkie kuleczki

Kulki ryżowe

Składniki:

Kulki ryżowe

 

  • 120 gram ryżu preparowanego
  • 30 dkg krówek śmietankowych (uważam, że te z Milanówka są najlepsze)
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3-4 łyzki mleka

 

Sposób przygotowania:

Kulki ryżowe
W rondlu albo na dużej patelni (ja robię ta teflonowej żeby nic nie przywarło) rozpuścić masło, dolać mleko. Kiedy się zagotuje wrzucić połamane na mniejsze kawałki krówki. Mieszać drewnianą łyżką aż cukierki się rozpuszczą - naczynie musi być na malutkim ogniu. Kiedy masa będzie gładka wsypać ryż i mieszać całość aż masa oklei ziarenka - zestawić z kuchenki. Po ok. 5 min. masa nieco ostygnie, ale będzie jeszcze dość miękka. Ręce płuczę zimną wodą, nabieram porcje ryżu w polewie i lekko ugniatając formuję kulki wielkości małych jajek. Trzeba to robić ostrożnie bo masa jest jeszcze gorąca! Kulki odkładam na pergamin do całkowitego wystudzenia i gotowe! Takie kulki robiła kiedyś moja Mama, można też kupić je na odpustach chociaż pewnie masę robią sami a nie z krówek...cóż, poszłam na łatwiznę :-)))

Tagi:

ryż