Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kulki z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawę będą lubiły zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Jest lekka i pożywna.

Kulki z kurczaka

Składniki:

Kulki z kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Kulki z kurczaka
Mięso (mogą być resztki duszonego lub pieczonego kurczaka) zmielić i zmieszać z żółtkiem i posiekaną zieloną pietruszką. Dodać kiełki pszenicy, posolić, na koniec dodać ubitą pianę z białek. Jeśli potrzeba, masę można zagęścić płatkami owsianymi. Uformować z masy kulki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować na umiarkowanym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzić. Podawać z sosem np. koperkowym, szczawiowym lub szpinakiem (do którego warto użyć wody, w której gotowały się kulki).