Ada / Pora coś zjeść

Ada / Pora coś zjeść

Szef Kuchni
[Przepisów: 9]

SUPERPRZEPIS

Kurczak butterfly z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dla każdego coś dobrego, czyli kurczak kształtem przypominający motyla. Prosty w przygotowaniu, zaskakuje nie tylko wyglądem.

Kurczak butterfly z ziołami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak butterfly z ziołami

 

  • 1 kurczak
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • pęczek ziół - tutaj mięta, bazylia, rozmaryn, kocanka włoska, szałwia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak butterfly z ziołami
Pracę rozpocznij od przygotowania kurczaka butterfly czyli w kształcie motyla. Skorzystaj z filmów instruktażowych w internecie w jaki sposób rozciąć kurczaka. Zioła rozdrobnij i umieść w blenderze, cytrynę sparz wrzątkiem, obierz cienko skórkę i wyciśnij sok, dodaj do ziół, podlej kilkoma łyżkami oliwy i dokładnie zblenduj na jednolite pesto.

Kurczaka dokładnie natrzyj ziołowym pesto, skrop odrobiną oliwy, oprósz solą i pieprzem i pozostaw do zamarynowania w zimnym miejscu na kilka godzin. Zamarynowanego kurczaka upiecz na grillu, bezpośrednio na ruszcie lub na tacce. Podawaj np. z ryżem lub ziemniakami i koniecznie sałatką ze świeżych warzyw.
KURCZAK BUTTERFLY Z ZIOŁAMI
KURCZAK BUTTERFLY Z ZIOŁAMI