migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kurczak duszony z cebulką i majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kawałki kurczaka czyli ćwiartki czy udka/pałki najczęściej piekę w piekarniku. Tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić mięsko duszone. Dodałam dużo majeranku i cebulki, które nadały mięsku fajny aromat.

Kurczak duszony z cebulką i majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak duszony z cebulką i majerankiem

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka (ok 1 kg)
  • 2 duże cebule
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • olej kokosowy
  • 1 l gorącej wody
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z cebulką i majerankiem
Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć i osączyć. Każdą ćwiartkę podzielić na dwa kawałki. Cebulę pokroić w pół plastry. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron, tak aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso zalać gorącą wodą.

Dodać majeranek, pokrojoną cebulę, listki laurowe oraz sól do smaku. Dusić aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie już miękkie przełożyć je na talerz.

Płyn, który pozostał w garnku ( powinno go zostać ok pół litra) zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Do sosu ponownie włożyć mięso.

Gotowego kurczaka podałam z ziemniakami i buraczkami.
Kurczak duszony z cebulką i majerankiem
Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć i osączyć. Każdą ćwiartkę podzielić na dwa kawałki.
Kurczak duszony z cebulką i majerankiem
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, odstawić.
Kurczak duszony z cebulką i majerankiem
Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron, tak aby mięso zmieniło kolor.
Kurczak duszony z cebulką i majerankiem
Gdy mięso będzie już miękkie przełożyć je na talerz. Płyn, który pozostał w garnku ( powinno go zostać ok pół litra) zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Do sosu ponownie włożyć mięso.