Sposób przygotowania:
Pieczone zrazy wołowe z salami
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj liście szpinaku i daj im wyschnąć. Posiekaj je i wrzuć na patelnię razem z tartym parmezanem i ricottą. Posól i popieprz do smaku. Dodaj czosnek i przesmaż. Odstaw na później.
2.Na blacie ułóż wołowinę. Na każdym kawałku połóż plasterek salami. Na to dodaj łyżkę szpinaku tak by był on tylko na środku oraz listek bazylii. Zawiń mięso tak by farsz pozostał w środku. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Podsmaż na nich zrazy, najpierw łączeniem do dołu. Weź naczynie żaroodporne i wysmaruj jego spód przecierem pomidorowym. Ułóż w nim zrazy i przykryj warstwą przecieru.
3.Sos serowy. W garnku roztop masło, dosyp mąki i chwilę podgotuj. Stopniowo dodaj mleka, ciągle mieszając, dodaj gałki muszkatołowej. Gdy wszystko zacznie się gotować zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj jeszcze 10-12 minut mieszając co jakiś czas by się nie przyklejało do brzegów garnka. Zdejmij z ognia i dosyp 3 duże łyzki startego parmezanu.
4.Wymieszaj by ser się roztopił. Wylej sos na zrazy i delikatnie zamieszaj z góry by połączył się z sosem pomidorowym. 5.Zetrzyj jeszcze na to trochę parmezanu, dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu i piecz w piekarniku 25 minut.
2.Na blacie ułóż wołowinę. Na każdym kawałku połóż plasterek salami. Na to dodaj łyżkę szpinaku tak by był on tylko na środku oraz listek bazylii. Zawiń mięso tak by farsz pozostał w środku. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Podsmaż na nich zrazy, najpierw łączeniem do dołu. Weź naczynie żaroodporne i wysmaruj jego spód przecierem pomidorowym. Ułóż w nim zrazy i przykryj warstwą przecieru.
3.Sos serowy. W garnku roztop masło, dosyp mąki i chwilę podgotuj. Stopniowo dodaj mleka, ciągle mieszając, dodaj gałki muszkatołowej. Gdy wszystko zacznie się gotować zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj jeszcze 10-12 minut mieszając co jakiś czas by się nie przyklejało do brzegów garnka. Zdejmij z ognia i dosyp 3 duże łyzki startego parmezanu.
4.Wymieszaj by ser się roztopił. Wylej sos na zrazy i delikatnie zamieszaj z góry by połączył się z sosem pomidorowym. 5.Zetrzyj jeszcze na to trochę parmezanu, dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu i piecz w piekarniku 25 minut.
biedroneczki