Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa z cebulkąETAP 1:
Przygotowanie
Wątróbkę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Następnie oczyszczamy z błon i przekładamy ją do miski. Wątróbkę zalewamy mlekiem, odstawiamy do moczenia na 2 godziny.
W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dusimy do miękkości.
Wątróbkę odsączamy z mleka. Cebulę przekładamy do miseczki, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy wątróbkę. Smażymy początkowo bez pokrywki, mieszając co jakiś czas.
Gdy odparuje większa część płynu, a wątróbka utraci surowiznę, dodajemy cebulkę i dusimy pod przykryciem parę minut. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody.
Kiedy wątróbka zmięknie doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Podajemy na ciepło z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Smacznego,
zbysiowa
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2