kuchniapoli.pl

kuchniapoli.pl

Kucharz
[Przepisów: 5]

Wątróbka drobiowa z cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka drobiowa z cebulką. Tanie, pyszne i łatwe danie w przygotowaniu. Wątróbka drobiowa wspaniale smakuje z ziemniakami i kiszonym ogórkiem, choć podana z kromalą świeżego chleba jest równie pyszna.

Wątróbka drobiowa z cebulką

Składniki:

Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa

  • wątróbka drobiowa 1 kg
  • cebula 3
  • mleko 1 szklanka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z cebulką

ETAP 1:

Przygotowanie

Wątróbkę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Następnie oczyszczamy z błon i przekładamy ją do miski. Wątróbkę zalewamy mlekiem, odstawiamy do moczenia na 2 godziny.

W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dusimy do miękkości.

Wątróbkę odsączamy z mleka. Cebulę przekładamy do miseczki, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy wątróbkę. Smażymy początkowo bez pokrywki, mieszając co jakiś czas.

Gdy odparuje większa część płynu, a wątróbka utraci surowiznę, dodajemy cebulkę i dusimy pod przykryciem parę minut. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody.

Kiedy wątróbka zmięknie doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Podajemy na ciepło z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Smacznego,