Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Kurczak nadziewany papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak nadziewany papryka z dodatkiem z dodatkiem suszonych śliwek i moreli, zapieczony w ciasto filo, to świetne danie obiadowe.

Kurczak nadziewany papryką

Składniki:

Kurczak nadziewany papryką

Kurczak

  • 4 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • 2 łyżki prażonego kminu rzymskiego
  • 2 pieczone czerwone papryki, bez skóry
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • oliwa z oliwek extra virgin

Marchewki

  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • 4 nasiona kardamonu, uprażone i utłuczone
  • kawałek imbiru ( około 4 cm) pocięty w paski wielkości zapałki
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 marchewki, obrane i starte w słupki
  • 40 ml soku pomarańczowego
  • garść orzeszków pistacjowych
  • ząbek czosnku
  • miód

Słodkie ziemniaki

Ciasto

  • 100g roztopionego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaty ciasta fillo

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany papryką
1.Ułóż filety z piersi kurczaka na blacie. Przy użyciu noża do filetowania zetnij je z góry tak by powstały płaskie kawałki mięsa. Natrzyj je czosnkiem i przypraw solą i pieprzem. Na mięsie ułóż warstwowo paprykę, suszone śliwki i morele tak by dało się to zawinąć. Zawiń i przekuj wykałaczkami żeby się nie rozpadło. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kurczaka aż się zarumieni. Przełóż z patelni na tacę do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

2.Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę z masłem i kardamonem. Poczekaj aż masło zacznie się pienić. Dodaj imbir, cynamon i smaż ciągle mieszając przez minutę. Dodaj marchewkę oraz sok pomarańczowy. Dodaj czosnek, orzeszki pistacjowe i zmniejsz ogień. Smaż ciągle mieszając aż marchewka zmięknie. Polej miodem i odstaw na bok.

3.Wyłóż ziemniaki na blachę do pieczenia. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem, miodem, startą skórką z pomarańczy i dodaj żurawinę. Polej z góry oliwą z oliwek i piecz 20-30 minut aż się zrobią a dodatki zaczną się karmelizować. Sam sos zostaw na później.

4.Roztop masło z czosnkiem. Wysmaruj nim płat ciasta a drugi ułóż na górze. Wysmaruj jeszcze raz. Potnij na 5 cm, kwadratowe kawałki i wsadź do piekarnika na 5-10 minut na 180 stopni aż się zarumienią.

5.Ułóż kawałki ciasta na talerzu, na to połóż ziemniaki i przykryj warstwą ciasta. Dodaj marchewkę i przykryj ją ciastem. Znowu dodaj marchewki i posyp ją posiekaną pietruszką i kolendrą. Kurczaka pokrój na grube kawałki i ułóż obok warzyw. Polej sosem z pieczenia ziemniaków. Podawaj na ciepło.