Sposób przygotowania:
Kurczak nadziewany papryką
1.Ułóż filety z piersi kurczaka na blacie. Przy użyciu noża do filetowania zetnij je z góry tak by powstały płaskie kawałki mięsa. Natrzyj je czosnkiem i przypraw solą i pieprzem. Na mięsie ułóż warstwowo paprykę, suszone śliwki i morele tak by dało się to zawinąć. Zawiń i przekuj wykałaczkami żeby się nie rozpadło. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kurczaka aż się zarumieni. Przełóż z patelni na tacę do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
2.Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę z masłem i kardamonem. Poczekaj aż masło zacznie się pienić. Dodaj imbir, cynamon i smaż ciągle mieszając przez minutę. Dodaj marchewkę oraz sok pomarańczowy. Dodaj czosnek, orzeszki pistacjowe i zmniejsz ogień. Smaż ciągle mieszając aż marchewka zmięknie. Polej miodem i odstaw na bok.
3.Wyłóż ziemniaki na blachę do pieczenia. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem, miodem, startą skórką z pomarańczy i dodaj żurawinę. Polej z góry oliwą z oliwek i piecz 20-30 minut aż się zrobią a dodatki zaczną się karmelizować. Sam sos zostaw na później.
4.Roztop masło z czosnkiem. Wysmaruj nim płat ciasta a drugi ułóż na górze. Wysmaruj jeszcze raz. Potnij na 5 cm, kwadratowe kawałki i wsadź do piekarnika na 5-10 minut na 180 stopni aż się zarumienią.
5.Ułóż kawałki ciasta na talerzu, na to połóż ziemniaki i przykryj warstwą ciasta. Dodaj marchewkę i przykryj ją ciastem. Znowu dodaj marchewki i posyp ją posiekaną pietruszką i kolendrą. Kurczaka pokrój na grube kawałki i ułóż obok warzyw. Polej sosem z pieczenia ziemniaków. Podawaj na ciepło.
2.Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę z masłem i kardamonem. Poczekaj aż masło zacznie się pienić. Dodaj imbir, cynamon i smaż ciągle mieszając przez minutę. Dodaj marchewkę oraz sok pomarańczowy. Dodaj czosnek, orzeszki pistacjowe i zmniejsz ogień. Smaż ciągle mieszając aż marchewka zmięknie. Polej miodem i odstaw na bok.
3.Wyłóż ziemniaki na blachę do pieczenia. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem, miodem, startą skórką z pomarańczy i dodaj żurawinę. Polej z góry oliwą z oliwek i piecz 20-30 minut aż się zrobią a dodatki zaczną się karmelizować. Sam sos zostaw na później.
4.Roztop masło z czosnkiem. Wysmaruj nim płat ciasta a drugi ułóż na górze. Wysmaruj jeszcze raz. Potnij na 5 cm, kwadratowe kawałki i wsadź do piekarnika na 5-10 minut na 180 stopni aż się zarumienią.
5.Ułóż kawałki ciasta na talerzu, na to połóż ziemniaki i przykryj warstwą ciasta. Dodaj marchewkę i przykryj ją ciastem. Znowu dodaj marchewki i posyp ją posiekaną pietruszką i kolendrą. Kurczaka pokrój na grube kawałki i ułóż obok warzyw. Polej sosem z pieczenia ziemniaków. Podawaj na ciepło.
lukrowanepierniczki
biedroneczki
mocsłodkości
Czekoladka 2
ciasteczka