paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kurczak paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak praktycznie robi się "sam". Jest smaczny i bardzo aromatyczny. Mięsko jest mięciutkie i soczyste.

Kurczak paprykowy

Składniki:

Kurczak paprykowy

 

  • 3 udka
  • 1 duża papryka czerwona
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz
  • 2/3 łyżeczki ziół ojca mateusza

Sposób przygotowania:

Kurczak paprykowy

Krok 1

Udka dzielimy na 2 części.

Krok 2

Kurczak paprykowy

Do woreczka do pieczenia wkładamy podzielone uprzednio udka. Paprykę myjemy, osuszamy. Pozbywamy się gniazda nasiennego.

Krok 3

Do woreczka z udkami dodajemy pokrojoną paprykę, oliwę oraz przyprawy. Woreczek szczelnie zamykamy specjalnym zamknięciem.

Krok 4

Kurczak paprykowy

Woreczkiem dobrze wstrząsamy. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. I pieczemy przez 1 godzinę