Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowe pałki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamarynowane w czosnku, usmażone pałki z kurczaka.

Czosnkowe pałki z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowe pałki z kurczaka

 

  • 8 małych pałek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • sól - wg uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Czosnkowe pałki z kurczaka
Do oleju dodać wyciśnięty czosnek, sól, przyprawę do kurczaka i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć pałki z kurczaka, wymieszać tak, żeby marynata pokryła całe mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony na oleju. Do rumianych pałek wlać ok. 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie, odparować resztę wody i ponownie je zrumienić.
Czosnkowe pałki z kurczaka
Olej z dodatkiem mielonej papryki czosnku i przyprawy do kurczaka.
Czosnkowe pałki z kurczaka
Pałki z kurczaka dokładnie pokryte marynatą.
Czosnkowe pałki z kurczaka
Zamarynowane pałki z kurczaka zrumienione na oleju.
Czosnkowe pałki z kurczaka
Zrumienione pałki zalane wodą i duszone do miękkości.