Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony w panierce z krakersówMarynowanie:
Mięso umyć, osuszyć i następnie należy pokroić na mniejsze kotleciki.
Kawałki przełożyć do miski i wymieszać z przyprawami oraz śmietaną/jogurtem.
Całość przykryć i wstawić do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krakersy:
Krakersy należy zmielić za pomocą blendera, ale nie na proszek. Powinny pozostać małe kawałki.
Przygotowanie do pieczenia:
Kawałki kurczaka lekko strzepać z nadmiaru marynaty i dokładnie obtoczyć w pokruszonych ciastkach.
Kotleciki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem.
Całość także skropić odrobiną tłuszczu.
Pieczenie:
Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Piekarnik gazowy: kotleciki w trakcie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Piekarnik elektryczny: funkcja góra-dół.
SylaUla
Di bloguje
AniaHania
Jagodowa