SUPERPRZEPIS

Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem Więcej zdjęć (5)

Nazbierałam cały karton pomidorków i postanowiłam przygotować z nich coś na ciepło. Zrobiłam farsz z mięska mielonego oraz resztek makaronu i pomidorki zapiekłam pod mozzarellą. Pomidorki wyszły przepyszne i bardzo delikatne, wręcz się rozpływały.

Składniki:

Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem

 

  • ok 10 dojrzałych twardych pomidorów
  • 200 g mięsa mielonego, u mnie łopatka z karkówką
  • 200 g ugotowanego drobnego makaronu, ja dałam małe kokardki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia
  • 300 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Ja miałam własne, malinowe, większe sztuki miały ok 200g a te mniejsze 150g.

Z pomidorów odciąć czapeczkę od strony ogonka. Zielone zgrubienie po ogonkach wyciąć i wyrzucić Do miski delikatnie wydrążyć środek z pestkami. Wydrążone pomidory w środku lekko posolić i odłożyć.

Cebulę drobno pokroić i przyrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać dodać wydrążone środki z pomidorów. Wszystko razem smażyć aż wyparuje nadmiar płynu, masa powinna być lekko wilgotna. Do smaku dobrze doprawić solą, oregano i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.

Z wydrążonych pomidorów wylać sok, który puściły. Następnie pomidory napełnić przygotowanym farszem, lekko ubijając łyżką. Nadziane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Lekko skropić olejem. Mozzarellę pokroić w plastry.

Na wierzchu każdego pomidora ułożyć plasterek mozzarelli.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.
Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Ja miałam własne, malinowe, większe sztuki miały ok 200g a te mniejsze 150g. Z pomidorów odciąć czapeczkę od strony ogonka. Zielone zgrubienie po ogonkach wyciąć i wyrzucić Do miski delikatnie wydrążyć środek z pestkami. Wydrążone pomidory w środku lekko posolić i odłożyć.
Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem
Cebulę drobno pokroić i przyrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać dodać wydrążone środki z pomidorów. Wszystko razem smażyć aż wyparuje nadmiar płynu, masa powinna być lekko wilgotna.
Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem
Do smaku dobrze doprawić solą, oregano i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem
Z wydrążonych pomidorów wylać sok, który puściły. Następnie pomidory napełnić przygotowanym farszem, lekko ubijając łyżką. Nadziane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Lekko skropić olejem.