Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony na butelce
Składniki na marynatę umieszczamy w misce i dokładnie łączymy. Przygotowujemy rękaw foliowy, wkładamy do niego umytego i oczyszczonego kurczaka, wlewamy marynatę, którą dokładnie nacieramy kurczaka. Rękaw szczelnie zamykamy i umieszczamy kurczaka na całą dobę w lodówce, obracając kurczaka od czasu do czasu. Po zamarynowaniu przygotowujemy kurczaka do pieczenia. Otwieramy butelkę piwa, odlewamy szklankę, żeby podlewać kurczaka. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym stawiamy butelkę, nakładamy na nią kurczaka. Wokół butelki układamy pokrojone ziemniaki, obraną cebulę i ząbki czosnku. Ziemniaki, cebulę i czosnek posypujemy dużą ilością soli i polewamy pozostałą marynatą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kurczaka do rozgrzanego piekarnika i piec około 60 minut, podlewając go co jakiś czas piwem. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20-30 minut, gdyby piwo z butelki nie chciało się pienić wsypać ostrożnie szczyptę soli. Gdy kurczak będzie gotowy, odstawić po upieczeniu go na 15 minut, żeby po rozkrojeniu nie wypłynęły wszystkie soki.
Nina W.
Weronika91
domagi
Polecam do wypróbowania i podzielenia się opinią :) Pozdrawiam!
domagi
Dziękuję :)