Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana
Przygotowujemy farsz: filet z kurczaka oraz wątróbkę dokładnie oczyszczamy, a następnie mielimy w maszynce.
Dodajemy wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Cebulę ścieramy na tarce, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa.
Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy.
Oczyszczoną kaczkę faszerujemy powstałą masą mięsną i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wstawiamy kaczkę i pieczemy przez półtorej godziny.
Po tym czasie układamy dookoła kaczki jabłka pokrojone w ósemki i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Dodajemy wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Cebulę ścieramy na tarce, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa.
Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy.
Oczyszczoną kaczkę faszerujemy powstałą masą mięsną i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wstawiamy kaczkę i pieczemy przez półtorej godziny.
Po tym czasie układamy dookoła kaczki jabłka pokrojone w ósemki i pieczemy jeszcze przez 30 minut.