Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kaczka faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna, soczysta kaczka faszerowana filetem z kurczaka oraz wątróbką, pieczona z kawałkami jabłek.

Kaczka faszerowana

Składniki:

Kaczka faszerowana

 

  • kaczka 1 szt
  • filet z kurczaka 2 szt
  • wątróbka drobiowa 30 dkg
  • jabłka 4 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • bułka czerstwa 1 szt
  • mleko 1 szklanka
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana
Przygotowujemy farsz: filet z kurczaka oraz wątróbkę dokładnie oczyszczamy, a następnie mielimy w maszynce.

Dodajemy wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Cebulę ścieramy na tarce, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa.

Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy.

Oczyszczoną kaczkę faszerujemy powstałą masą mięsną i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy przyprawami.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wstawiamy kaczkę i pieczemy przez półtorej godziny.

Po tym czasie układamy dookoła kaczki jabłka pokrojone w ósemki i pieczemy jeszcze przez 30 minut.