Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak w jogurcie i rozmarynie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w jogurcie i rozmarynie jest kruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam.

Kurczak w jogurcie i rozmarynie

Składniki:

Kurczak w jogurcie i rozmarynie

 

  • 3 porcje kurczaka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka siekanego rozmarynu
  • sól, pieprz, mielona papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak w jogurcie i rozmarynie

ETAP 1:

Kurczak w jogurcie i rozmarynie
Wszystkie składniki marynaty razem wymieszać

W miseczce wymieszać jogurt, sos sojowy, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn.

ETAP 2:

Kurczak w jogurcie i rozmarynie
Umyte, osuszone mięso oprószyć solą i pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Kurczak w jogurcie i rozmarynie
Obtoczone w marynacie mięso odłożyć do lodówki.

Dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 2 godziny.

ETAP 4:

Kurczak w jogurcie i rozmarynie
Mięso razem z marynatą włożyć do piekarnika.

Przed pieczeniem mięso skropić olejem, oprószyć mieloną papryką. Przykryć, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.


Tagi:

kurczak danie