Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z brukselką i kurczakiem
Ugotować brukselki z marchewką, aby pozostały lekko jędrne. Filety z kurczaka pokroić w paski i obsmażyć na 2-3 łyżkach oleju z dodatkiem przypraw. Ugotowane i przestudzone świderki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, a na wierzch wyłożyć paski kurczaka.
Marchewkę zetrzeć na tarce na makaron, dodać pokrojony szczypiorek i dużo pieprzu. Całość posypać suszonym oregano i rozmarynem oraz skropić płynną przyprawą do zup. Ogórka zetrzeć na wierzch składników. Brukselki pokroić w cząstki, po czym rozłożyć pojedynczą warstwą. Jajka roztrzepać z jogurtem naturalnym i polać całą powierzchnię i lekko rozgarnąć składniki, aby sos wpłynął również do środka. Naczynie nakryć szczelną pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać 60 minut w 200*C.
Wierzch zapiekanki posypać grubo utartym żółtym serem i zapiekać do rozpuszczenia.
Do zapiekanki można podać ketchup, sos tatarski lub jogurtowo-czosnkowy.
Marchewkę zetrzeć na tarce na makaron, dodać pokrojony szczypiorek i dużo pieprzu. Całość posypać suszonym oregano i rozmarynem oraz skropić płynną przyprawą do zup. Ogórka zetrzeć na wierzch składników. Brukselki pokroić w cząstki, po czym rozłożyć pojedynczą warstwą. Jajka roztrzepać z jogurtem naturalnym i polać całą powierzchnię i lekko rozgarnąć składniki, aby sos wpłynął również do środka. Naczynie nakryć szczelną pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać 60 minut w 200*C.
Wierzch zapiekanki posypać grubo utartym żółtym serem i zapiekać do rozpuszczenia.
Do zapiekanki można podać ketchup, sos tatarski lub jogurtowo-czosnkowy.