eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Smażonka Eli czyli jajecznica

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam smażonkę czyli jajecznicę z dodatkiem szynki i zielonej cebulki. Smażonkę podałam z dwoma rodzajami pieczywa.

Smażonka Eli czyli jajecznica

Składniki:

Smażonka Eli czyli jajecznica

smażonka

  • 10 dużych jajek
  • 300 g szynki gotowanej
  • 1 duży pęczek zielonej cebulki
  • 50 g masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • chleb biały
  • chleb razowy

Sposób przygotowania:

Smażonka Eli czyli jajecznica

przygotowanie składników

Smażonka Eli czyli jajecznica
Opłukaną i osuszoną zieloną cebulkę pokroić.

Cebulkę zieloną opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie składników cd

Smażonka Eli czyli jajecznica
Pokroić w kosteczkę szynkę z odciętą skórką.

Z szynki odciąć skórki. Pokroić szynkę w kosteczkę.

przygotowanie składników cd

Smażonka Eli czyli jajecznica
Jajka wbijać pojedynczo do kubka i przelewać do miski.

Do garnuszka wbijać po jednym jajku i przelewać do miseczki.

przygotowanie smażonki

Smażonka Eli czyli jajecznica
Szynkę i cebulkę usmażyć na roztopionym maśle.

Na patelni roztopić masło, dodać szynkę, cebulkę i usmażyć.

przygotowanie smażonki cd

Smażonka Eli czyli jajecznica

Do usmażonej szynki i cebulki dodać jajka i oprószyć solą i pieprzem. Na małym ogniu usmażyć jajka mieszając.

Smażonkę podawać ze świeżym chlebem białym i razowym. Smacznego!