WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Schabowe w musztardowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kotlety schabowe opanierowane w jajku roztrzepanym z dodatkiem musztardy. Nadaje to im fajnego charakteru i odmiany.

Schabowe w musztardowej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe w musztardowej panierce

 

  • 5 plastrów schabu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe w musztardowej panierce

ETAP 1:

Plastry schabu dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety.
Każdy kotlet przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym.
Jajka wybić na głęboki talerz i roztrzepać widelcem. Dodać jeszcze odrobinę soli i musztardę i wymieszać jeszcze raz do uzyskania jednolitej konsystencji. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Kotlety maczać najpierw w jajku z musztardą a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć partiami kotlety. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Schabowe w musztardowej panierce
Porcja usmażonych kotletów wyłożona na talerz
Schabowe w musztardowej panierce
Kotlet w musztardowej panierce w trakcie smażenia na patelni
Schabowe w musztardowej panierce
Kotlety schabowe opanierowane w jajku z musztardą i bułce
Schabowe w musztardowej panierce
Łyżeczka usztardy dodana do roztrzepanegych jajek