Sposób przygotowania:
Kurczak w pomidorachETAP 1:
Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć przyprawą do kurczaka i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny.
Patelnię z grubym dnem podgrzać i ułożyć na niej mięso i na wierzchu pałek ułożyć kilka gałązek pietruszki, majeranek i por pokrojony w paseczki, podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego, przykryć i dusić 30 minut.
ETAP 2:
Po tym czasie mięso powinno być już miękkie, więc na patelnię dodać pomidory obrane i pokrojone w większa kostkę, ponownie przykryć i dusić kolejne 30 minut, aż mięso przejdzie smakiem pomidorów, a one w trakcie duszenia rozpadną się tworząc sos.
Sos doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem, przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.