Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Polędwiczki wieprzowe w miodzie z czarnymi figami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczki wieprzowe na cydrze, occie balsamicznym i z dodatkiem czarnych fig idealnie komponują się z lekką sałatką.

Polędwiczki wieprzowe w miodzie z czarnymi figami

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w miodzie z czarnymi figami

 

  • Oliwa z oliwek
  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 3 łyżki stołowe cydru, whisky lub brandy
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 małych papryczek chili
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 12 świeżych fig

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w miodzie z czarnymi figami
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, chili, cydr, tymianek i połowę miodu wraz z połową octu balsamicznego. Delikatnie podgotuj i pozwól by połowa wyparowała.

2.Przetnij figi na pół( wzdłuż ) i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Polej z góry oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Polędwiczki polej nieco oliwą z oliwek, posyp białym pieprzem i wrzuć na rozgrzaną patelnię.

3.Podsmaż polędwiczki z każdej strony tak by były złociste. Polej mięso brandy, whisky lub cydrem, miodem, octem balsamicznym i posyp tymiankiem. Pozwól by mięso nieco wchłonęło sos. Po zdjęciu z patelni możesz wrzucić mięso na parę minut do piekarnika by upewnić się, że jest zrobione.